Masna kisjelina u plaminom ulju pospješuje širenje karcinoma

Zdravlje

[ B.B. ]

INSTITUT IZ BARSELONE

Masna kiselina koja se nalazi u palminom ulju može promijeniti genom karcinoma, povećavajući vjerovatnoću da će se bolest proširiti tijelom, pokazalo je istraživanje koje je uradio Institut za istraživanje biomedicine (IRB) u Barceloni.

Palmino ulje je aditiv koji se koristi u gotovo svemu, od čokolade do karmina, pa čak i paste za pranje zuba i šampona.

Širenje raka, odnosno metastaza, glavni je uzrok smrti pacijenata. Velika većina ljudi s metastatskim karcinomom može se samo liječiti, ali ne i izliječiti, upozoravaju stručnjaci.

Ustanovljeno je da je palmitinska kiselina potakla širenje raka usne šupljine i raka kože melanoma kod miševa, prenosi Independent.

Druge kiseline zvane oleinska kiselina i linolna kiselina, odnosno omega-9 i omega-6 masti koje se nalaze u namirnicama kao što su maslinovo ulje i laneno sjeme nisu se pokazale opasnim. Ipak, iako je palmitinska kiselina povezana sa širenjem raka, ona ne predstavlja rizik od obolijevanja od raka.

“Učenje o faktorima koji uzrokuju širenje raka je ključno za smanjenje broja oboljelih”, rekla je Helen Ripon, doktorica i izvršna direktorica organizacije “Worldwide Cancer Research”.

Read More

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go Top